1 pierś z kurczaka
1 opakowanie mrożonego szpinaku ( ja miałam brykiet )
1 paczka sera typu feta
1 duży kubełek śmietany 12 % lub 18 %
1 spora cebula
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier, odrobina przyprawy do kurczaka i opcjonalnie lubczyk
wasz ulubiony makaron - świderki, rurki, spaghetti lub właśnie wstążki, czyli z włoskiego tagiatelle
olej do smażenia i do makaronu ( aby się nie sklejał )
Przygotowanie:
Pierś kroimy w drobne kawałki, doprawiamy solą ( lub vegetą ) pieprzem i odrobiną przyprawy do kurczaka. Odstawiamy na chwilę aby przeszła smakiem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju i dodajemy pierś z kurczaka. Gdy będzie już dobrze podsmażona, dorzucamy zamrożony szpinak i dusimy razem ok. 10 - 15 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną fetę oraz śmietanę. Dusimy, aż składniki się połączą doprawiając do smaku solą, mielonym pieprzem, odrobiną cukru oraz lubczykiem. Przeciskamy również czosnek przez praskę i dusimy razem jeszcze ok. 5 minut, aby smaki dobrze się połączyły.
Ugotowany makaron układamy na talerzu i polewamy gotowym sosem.
Danie jest bardzo sycące, a sosu wychodzi porcja na co najmniej 5 osobową rodzinę :)
Kaczka
Mmmmm, skąd wiedziałaś, że to jedno z moich ulubionych dań? :D
OdpowiedzUsuńStrzelałam :D
UsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam, w tygodniu będę przyrządzać ;)
OdpowiedzUsuńSprawdzone, zjedzone- rewelacja :))))))))
UsuńNiach, niach :D bardzo się cieszę :)
Usuń