piątek, 25 stycznia 2013

Jajka zapiekane w pomidorze - weekendowe śniadanie

Każde dziecko wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno pobudzać, dawać dużo energii i może być nawet mocno kaloryczne i ciężkostrawne, bo mamy cały dzień na trawienie. Teoria teorią, a w praktyce niestety najczęściej jadamy ten posiłek w pośpiechu, byle jak lub wcale. Ja uwielbiam celebrować leniwe śniadania. Studia oczywiście dają sporo możliwości na takie śniadaniowanie, bo przecież nie zawsze zajęcia zaczynają się od nieludzkiej godziny 8 (a nawet jak się zaczynają, to przecież wykłady nie są obowiązkowe :D ). Często z Kaczką z tej możliwości korzystałyśmy. Niestety te piękne czasy minęły. Ostatnio sporo pracuję i leniwe śniadania mogę jadać tylko w weekendy!

Skład:
4 duże pomidory
2 plasterki sera
2 plasterki szynki
4 jajka
szczypiorek
sól, pieprz, bazylia

Wykonanie:
Pomidorom ścinamy "czapeczki" i wydrążamy je w środku. Do środka wrzucamy po pół plasterka szynki i pół sera, posypujemy bazylią. Na wierzch delikatnie wbijamy jajka. Solimy, pieprzymy i posypujemy szczypiorkiem. Pieczemy 15-20 min. w 180 C.

Ja na wszelki wypadek, pomidory posadziłam w formie do muffinów. Jeśli ktoś czuje się na siłach donieść blachę z pomidorami do piekarnika bez wywalenia to oczywiście można je piec bezpośrednio na blaszce lub w naczyniu. Ja należę do tych "zdolnych", którzy zawsze coś rozleją, potłuką lub upuszczą, więc wolę się ubezpieczać foremką :)

Zając

7 komentarzy:

  1. Eeeej ciotka fajne :D Zrobię Grzechosławowi kiedyś :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko ostrożnie z dodatkami w środku, bo ci się jaja nie zmieszczą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie :) Robiłam kiedyś podobnie - w cebuli. Czekam z utęsknieniem na sezon pomidorowy, wtedy na 100% spróbuję w takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sezonie na pewno byłyby lepsze, bo te zimowe pomidory to wiadomo...

      Usuń
  4. Ja na drugie śniadanko to z chęcią

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł..w lecie trzeba będzie ugościć domowników jajem w pomidorze

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja znam tę wersję z bułką zamiast pomidora :) i wtedy więcej farszu wejdzie do środka..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...