czwartek, 24 stycznia 2013

Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami surimi

Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, Kaczkę i Zająca ogarnął przedsesyjny szał. Przyznam, że sama sesja to pikuś - chociaż się wyspać można, ale tydzień przed jest koszmar. Zaliczenie na zaliczeniu i zaliczeniem jedzie :/ Dochodzę do wniosku, że jestem już za stara na naukę, choć wiem, że wiele osób chętnie by się z nami zamieniło dlatego kończę marudzenie i wrzucam przepis na sałatkę. Obiecuję, że jak ten najgorszy czas trochę się przewali to bardziej zatroszczymy się o Was :)
Z góry przepraszam za zdjęcia, ale sałatka zjadła się tak ekspresowo, że do zdjęcia uchowała się jedynie resztka.



Skład:

1 opakowanie makaronu chińskiego zwanego inaczej ryżowym, który tak naprawdę robiony jest z fasoli mung :D - najlepiej nitki
1 opakowanie paluszków krabowych surimi
1 puszka kukurydzy
1 duży ogórek szklarniowy
4-5 łyżek majonezu
sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Czyli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, pod przykryciem na kilka minut. Następnie odcedzamy, siekamy nożem na drobniejsze kawałki i odstawiamy do ostygnięcia. Paluszki surimi kroimy w plastry, ogórka w kostkę, a kukurydzę odcedzamy z zalewy. Całość dodajemy do makaronu. Delikatnie solimy, pieprzymy i łączymy z majonezem.

Sałatka musi odstać kilka godzin, a najlepiej smakuje na drugi dzień.

Choć początkowo do mnie nie przemawiała, to teraz polecam :)

Kaczka

5 komentarzy:

  1. Często gości u mnie na stole, jednak bez kukurydzy, której za bardzo nie toleruję ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam surimi..przeważnie robiłam z kukurydzą, ogórkiem i czosnkiem na bogato..ale ta wersja też mi leży :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja do paluszków surimi dodaję jaka na twardo , ogórek świeży, koperek i majonez . Ale na pewno wypróbuje ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam wczoraj pierwszy raz - na imprezę składkową i sałatka poszła cała już na początku :D Dzięki za przepis, bo wybitnie nie miałam wczoraj pomysłu na sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do surimi można też dodać seler naciowy pokrojony w drobne plasterki, pęczek szczypiorku z małą cebulką i majonez z niewielkim dodatkiem ketchupu.Można dorzucić parę sparzonych we wrzątku krewetek koktajlowych.Ja surimi rozdzielam wzdłuż na nitki co daje fajny efekt Jest równie pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...