Skład:
kawał wieprzka (np. 0,5 kg szynki)
4 ziemniaki
2 marchewki
kawałek pora
ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku, a może nawet 2
1-2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Mięsko nacieramy majerankiem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Miło by było, gdyby w tej marynacie mogło chociaż trochę postać. Warzywa obieramy, a następnie kroimy jak nam się podoba. U mnie ziemniaki w ósemki, marchewka i por w plasterki. Z tymianku i oleju przygotowujemy marynatę i polewamy warzywa. Mięso kładziemy na środku naczynia żaroodpornego, dookoła układamy warzywa. Pieczemy około godzinę w 200o C pod przykryciem.
Zając
Zając - Ty się pięknisz ? Szacun ciotka :D
OdpowiedzUsuńNo przeca paznokcie czasem maluje, nie? Poza tym wiem, że taka ładna sama z siebie jestem, że nie muszę ton tapety nakładać :D
UsuńZdrowe,smaczne i mało kaloryczne danie z jarzynami,uwielbiam szynkę pieczoną,u mnie taka będzie jutro bo w lidlu promocja na mięsko:)skorzystam z tego fajnego przepisu.
OdpowiedzUsuńzapraszam do zabawy:
OdpowiedzUsuńhttp://old-white-table.blogspot.com/2012/11/o-wyroznieniu-liebster-blog.html