wtorek, 27 listopada 2012

Klasyczna szarlotka

Dziwnym trafem znaczna część wszystkich wypieków na naszym blogu to jabłkowe specjały, ale klasyczna szarlotka jeszcze nie doczekała się swojej prezentacji - do dzisiaj. W końcu w naszym duecie to ja jestem zdecydowanym łasuchem :D
Jakoś tak nic nie poradzę na to, że uwielbiam słodycze z jabłkami. Od drożdżówek, na ciastach skończywszy.
Czym różni się szarlotka od jabłecznika ? Długo to pytanie pozostawało dla mnie bez odpowiedzi, jednak tak jak już kiedyś pisałam, zostałam oświecona. Jabłecznik to ciasto pieczone z surowymi jabłkami, do szarlotki zaś jabłka uprzednio przeduszamy. Ot cały sekret ! Bez zbędnego przynudzania przepis wygląda tak:

Skład:

Na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie
- 250 g masła lub margaryny

Na nadzienie:
- 1 - 1,5 kg jabłek najlepiej różnych gatunków
- pół szklanki wody
- pół szklanki cukru
- 2-3 łyżeczki cukry waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- 1-1,5 paczki galaretki np. cytrynowej lub brzoskwiniowej
- sok z 1 cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Następnie robimy dołek, dodajemy żółtka, śmietanę i margarynę. Wszystkie składniki dokładnie siekamy. Pisałam już kiedyś o tym, ale jeszcze przypomnę. Dzięki siekaniu wtłaczamy do ciasta powietrze ( a przy ugniataniu wypychamy ). Dzięki przestrzeniom wypełnionym powietrzem ciasto pozostaje lekkie i kruche, nie zaś twarde i gliniaste.
Gdy składniki utworzą jednolity proszek, szybko je zagniatamy. Z kuli ciasta odkrawamy niewielki kawałek ( jak na zdjęciu ), który posłuży nam do zrobienia pasków na wierzchu ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy przynajmniej godzinę.



Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Do garnka wlewamy wodę, gdy się zagotuje wrzucamy jabłka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i dusimy aż jabłka zmiękną. Pod koniec duszenia dodajemy cynamon, sok z cytryny ( bądź kwasek cytrynowy ) i galaretki. Jeśli okażą się być mało słodkie to doprawiamy do smaku jednak w galaretkach też jest cukier, więc dodawajcie z rozwagą.



Na blachę wykładamy większą część ciasta i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W międzyczasie mniejszą część ciasta wałkujemy na placek podsypując mąką, aby się nie przyklejał do wałka i tniemy na paski o szerokości ok. 1,5 - 2 cm. Gdy spód będzie już podpieczony, wykładamy na niego jabłka i na wierzchu układamy paski ciasta.
Pieczemy jeszcze ok. 45-50 minut w temp 180 stopni C.



Kaczka

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...