Skład:
600 g mielonej wołowiny
puszka czerwonej fasoli
puszka białej fasoli
puszka kukurydzy
1-2 puszki pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
1 łyżeczka kminu rzymskiego
szczypta cynamonu
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę obieramy i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy kmin, cynamon, trochę soli i pieprzu. Zaraz po tym dorzucamy mięso, smażymy ok. 8 minut rozdzielając je łyżką na drobne kawałeczki. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę (łagodną i ostrą), fasole i kukurydzę z puszki bez zalewy i pomidory. Dusimy kilkanaście minut. Oczywiście pod koniec dobrze jest sprawdzić czy nie brakuje jakichś przypraw. Można dać np. więcej cynamonu, którego ja się boję po pewnym pechowym sosie bolognese, który zrobiłam iście cynamonowy.
Podajemy z ryżem lub tortillą, chociaż ja lubię to danie także z makaronem (to chyba profanacja lekka jest).
Zając
Ta potrawa zawsze będzie mi się kojarzyć z grą The Sims :P
OdpowiedzUsuńGrałam oczywiście w The Sims, ale co oni tam jedli to nie kojarzę, hmmm :)
UsuńUwielbiam chilli con carne, ale nigdy nie jadłam go w towarzystwie tortilli. Trzeba będzie spróbować.
OdpowiedzUsuńAle się zrobiłam głodna patrząc na tę tortillę :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
ooo jaka jestem głodna, chyba zrobię jutro na obiad : D
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda
OdpowiedzUsuń