poniedziałek, 5 listopada 2012

Surówka z kiszonej kapusty

Dzisiaj taki domowy klasyk, swego czasu odrobinę przeze mnie zapomniany. W naszej studenckiej kuchni czasami zanikały tradycyjne, domowe przepisy na rzecz różnych wynalazków. Jednak, gdy któraś z nas przypomniała sobie o swojskiej kiszonej stała się ona prawdziwym hitem. Gotowałyśmy kapuśniak, robiłyśmy surówki a jak trafiła się wyjątkowo dobra kapusta to nie zdążyła doczekać żadnej obróbki. Kapusta kiszona oprócz niewątpliwych walorów smakowych ma jeszcze jedną zaletę: jest bogatym źródłem witaminy C. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy mniejszy dostęp do świeżych owoców, a wyjątkowo musimy dbać o swoją odporność jedzmy kapustę!

Skład:
1/2 kg kiszonej kapusty
mała cebula
spora marchewka
małe jabłko (ewentualnie pół)
2 łyżeczki cukru
pieprz
2 łyżki oliwy (opcjonalnie)




Wykonanie:
Kapustę kroimy na drobniejsze kawałki, obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce, cebulkę drobno kroimy. Całość doprawiamy cukrem i sporą ilością pieprzu, mieszamy. Na koniec dolewany oliwę, aczkolwiek ja nie zawsze to robię, a i tak jest pysznie!


Zając

1 komentarz:

  1. Ja tam wolę z oliwą:)
    Dodaję jeszcze natkę z pietruszki, ale nie zawsze:)
    Też mam taki klasyk u siebie na blogu:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...