czwartek, 11 października 2012

Szybka surówka z ogórków kiszonych i pora

To jedna z tych surówek, które można przygotować w sytuacji awaryjnej. Składniki raczej każdy zawsze ma w domu. Świetnie pasuje do klasycznego schabowego i ziemniaczków, przełamuje smak, a zawsze przyjemniej wtrąbić nawet mało elegancką suróweczkę niż zwykłego kiszeniaka. Zdjęcie udało mi się cyknąć w ostatniej chwili, gdy domowe sępy wisiały z widelcami nad resztkami owej zacnej przystawki.

Skład:

1 mały por
5-6 ogórków kiszonych
2-3 łyżki oleju
2-3 łyżeczki cukru
duuuużo pieprzu

Przygotowanie:

Pora myjemy i kroimy w talarki ( jeśli jest bardzo szeroki to możemy przeciąć wzdłuż na pół ). Do surówki nadaje się zarówno biała jak i zielona część. Ogórki kroimy w plasterki. Posypujemy obficie pieprzem, dodajemy cukier i polewamy olejem. Ostawiamy na ok. pół godzinki. Tak - to wszystko :) Surówka nie wygląda szałowo, ale smakiem bije wiele innych.

Dobra rada:

Jeśli Wasz żołądek słabo znosi surowego pora to polecam uprzednio go sparzyć. Posiekanego wrzucić na durszlak i przelać wrzątkiem. Dzięki temu nie tylko zmięknie, ale odparują z niego również drażniące substancje.

Kaczka

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...