Potrzebujemy:
200 ml śmietany
100 ml wody
pół pętka, czyli 1 laska kiełbasy (nie mam pojęcia ile to
waży)
1 duża cebula
30 dag sera żółtego
sól, zioła prowansalskie, majeranek i wszelkie inne na jakie
macie ochotę
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki trzeba pokroić w plasterki o grubości ok.
0,5cm i część z nich ułożyć mniej lub bardziej elegancko na spodzie naczynia
żaroodpornego maźniętego łyżką oleju. Kiełbaskę i cebulę kroimy drobno na miarę
naszych możliwości i podsmażamy na pozostałych 2 łyżkach oleju. Wykładamy na
ziemniaki. Na wierzch układamy pozostałe ziemniaki i przykrywamy je startym
serem. Śmietanę trzeba umieszać z wodą i przyprawami, całość zalać przygotowaną
miksturą.
Piec trzeba tak długo aż się upiecze, czyli ziemniaki będą
miękkie. Ja w piekarniku gazowym, bez termometru piekłam 30 min pod przykryciem
plus 15 min bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz