W moim rodzinnym domu śledzik występował z reguły w wersji klasycznej, ostatnio jednak szczególnie zaprzyjaźniłam się ze śledzikiem pod pierzynką. Jest mega prosty w przygotowaniu i dość szybki, a smakuje lepiej niż niejedna sałatka. Myślę, że to dobra inspiracja zarówno na okres Wielkiego Postu jak i Wielkanoc, bo kto powiedział, że pasuje tylko na Wigilię :D Przygotujcie dużą salaterkę.
Skład:
2-3 płaty śledziowe
1 duży burak
2 nie duże ziemniaki
2 średnie marchewki
4 jajka
1 duża cebula
pieprz i majonez
Przygotowanie:
Marchew obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości we wrzątku. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Podobnie postępujemy z burakiem. Po ugotowaniu obieramy ze skórki i studzimy. Jajka gotujemy na twardo.
Jeśli płaty śledziowe są bardzo słone to moczymy je w zimnej wodzie, aż oddadzą nieco soli, a jeśli są w miarę OK to od razu kroimy je w drobne kawałeczki i układamy na spodzie naczynia i smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie układamy warstwę drobniutko pokrojonej cebulki, na to warstwę drobno pokrojonej marchewki, a na marchewce drobno pokrojone ziemniaki. Smarujemy majonezem tak, aby nie było prześwitów ( bo buraki zafarbują nam ziemniaki ) i bardzo obficie posypujemy mielonym pieprzem.
Buraczka ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy warstwę, a następnie smarujemy majonezem. Na wierzch układamy bardzo drobno posiekane jajka.
Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin przed podaniem. Sałatka, przechowywana w warunkach chłodniczych bez problemu wytrzymuje kilka dni, więc można przygotować jej jednorazowo więcej.
Kaczka
no i teraz mam ochotę na śledzia! I to w tej formie. I w dużej ilości! :)
OdpowiedzUsuńszczerze ? całą michę zjadłam sama w święta... druga, mniejsza powędrowała z nami do rodziny na Wigilię. Zakochałam się w tej wersji :D
UsuńJa z bycia głodną zrobiłam się bardzo, bardzo głodna!
OdpowiedzUsuńSa sa sa sa sa - luuubię kusić :D
Usuń