Myślę, że krokiety ze szpinakiem i fetą to fajny pomysł na bezmięsny i w dodatku całkiem szybki obiad. Ja preferuję je bez panierki, gdyż obsmażony naleśnik tworzy tak chrupiącą i pyszną skorupkę, że aż szkoda to psuć, ale Wy zróbcie według Waszego uznania - przecież nikt nie powiedział, że trzeba się w życiu trzymać sztywnych ram, tym bardziej kulinarnie :)
Skład:
Na naleśniki :
proponuję zaczerpnąć stąd KLIK lub przygotować według swojego sprawdzonego przepisu
Na farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku - ja kupuję w Biedronce chyba 750 g ma o ile dobrze kojarzę
1 opakowanie sera typu feta, najlepiej pełnotłustego
1 duża cebula
5-6 ząbków czosnku
pieprz, sól w razie potrzeby, olej do smażenia
Przygotowanie:
Naleśniki przygotowujemy według przepisu KLIK, lub według własnego, ulubionego sposobu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Dorzucamy szpinak i dusimy ok. 10-15 minut, aż będzie miękki. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy delikatnie pieprzem i dorzucamy drobno pokrojoną fetę. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze dosłownie 2 minuty, aby smaki dobrze się połączyły. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę soli jednak ja uważam, ze słoność fety jest wystarczająca.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy według schematu KLIK, czyli jak tradycyjne krokiety.
Na rozgrzany olej kładziemy nasze roladki i smażymy na złoto z obu stron.
Kaczka
mmm zjadłabym , pysznie !
OdpowiedzUsuńHey,ja tez je bardzo lubie i tez znajduja sie na stale w moim jadlospisie,tez dodaje duzo czosnku, ostatnio sie nimi moja przyszla tesciowa poczestowala(ona z tych co jak cos widza to trzeba zaraz wtrynic ;)a ona czosnku nie lubi hihihi myslalam ze na zawal umrze!!!A jesli chodzi o dodatek to ja lubie do nich wypic kefir wymieszany z drobno pokrojonym szczypiorkiem.
OdpowiedzUsuńchodzi za mną szpinak od kilku dni więc chyba pierdylnę se krokiecika :D
OdpowiedzUsuńHehehe smacznego :D
UsuńChętnie bedę częściej online na twoim blogu
OdpowiedzUsuńMiło nam, jest nas dwie :)
Usuńpolecam do polania sos serowy...do pirogów ze szpinakiem smakuje rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńDzięki ! faktycznie musi być to dobry pomysł, spróbuję następnym razem :)
UsuńOjj zrobiłam takie na święta, doprawiłam je jeszcze gałką muszkatołową . Zeszły najszybciej hahaha Wielkie dzięki za przepis na ciasto naleśnikowe!!!! Rewelacja,wyszły delikatniutkie takie jak lubię :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :) Aż chce mi się tworzyć dalej :)
UsuńKrokiety klasa, smakują wybornie.Gratulacje.
OdpowiedzUsuńSą tak pyszne, że robię właśnie duży zapas i chomikuję w zamrażalniku :)
OdpowiedzUsuńUsmażyłam dziś więcej naleśników i tak zastanawiałam się nad krokietami.
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł. Jutro kupuję szpinak i fetę i do dzieła.