Skład:
500 g gulaszowej wieprzowiny (np. łopatki)
2 kieliszki białego wina
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki majeranku
pół łyżeczki pieprzu
liść laurowy
2 papryki (np żółta i czerwona)
1 papryczka chili
250 g pieczarek (opcjonalnie)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
2 jajka
3-4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Wykonanie:
gulasz:
W dużym garnku podsmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodajemy rozgnieciony lub pokrojony czosnek i słodką paprykę. Dorzucamy mięso pokrojone w grubą kostkę. Smażymy ok.10 min. Podlewamy kieliszkiem wina i dodajemy przyprawy. Dokładamy pokrojoną paprykę w kostkę i drobno pokrojone chili (wszelkie ostre papryczki radzę kroić przez rękawiczki bo jak się dotknie twarzy, albo oczu to ... lepiej nie mówić). Dusimy aż mięso będzie miękkie, podlewając winem. Dodajemy pieczarki i koncentrat pomidorowy. Dusimy 5 min i podajemy z plackiem, ryżem, kaszą, kluskami itp.
placki ziemniaczane:
Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, jęśli zbiera się nadmiar wody to go odsączamy. Dodajemy jajka, mąkę i na oleju smażymy duże placki.
Zając
Pyszności :) Szukałam pomysłu na obiad. Właśnie znalazłam :) :) :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/
Wygląda smakowicie. Szkoda, że u mnie tak rzadko jada się to danie.
OdpowiedzUsuńU mnie też rzadko, bo wymaga trochę czasu.
Usuńno właśnie..gdyby nie ten czas który trzeba poświecić temu daniu robiłabym go codziennie
OdpowiedzUsuń