Zdjęcia pochodzą z mojej studenckiej kuchni więc proszę o wyrozumiałość :D
Skład:
Na wywar buraczany:
ok. 1 kg buraków ćwikłowych
2-3 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
3-4 kulki ziela angielskiego
2-3 jabłka
2-3 ząbki czosnku
majeranek
wody tyle, aby była ok. 2 cm ponad burakami
Na wywar mięsny:
2 litry wody
1 duża drobiowa porcja rosołowa lub 2-3 małe
włoszczyzna ( 3-4 marchewki, 2-3 pietruszki, por, seler ?
1 cebulka
kilka ziaren pieprzu
2-3 kulki ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz i ewentualnie 1-2 kostki rosołowe do smaku
* Dodatkowo do zakwaszenia barszczu 1 cytryna i ok. 1-2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
Wywar buraczany najlepiej przygotować dzień wcześniej tak aby przez noc przeszedł smakiem i aby jak najwięcej mocy wydobyło się z buraków.
Buraki obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą na ok. 2 cm ponad powierzchnię buraków. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku oraz sól. Gotujemy aż buraki będę miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka oraz majeranek. Zestawiamy z gazu i pozostawiamy całość na noc.
Wywar mięsno-warzywny przygotowujemy tradycyjnie. Mięso wkładamy na dość ciepłą wodę, usuwamy szumowiny, aż płyn będzie klarowny, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku, opieczoną cebulkę oraz obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie usuwamy je z wywaru łącznie z mięsem i pozostałymi dodatkami ( można przecedzić ). Do wywaru mięsnego dodajemy przecedzony wywar buraczany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz zakwaszamy sokiem z jednej cytryny. Dosypujemy jeszcze odrobinę majeranku i gotowe :)
Dobra rada:
Aby cały majeranek nie zbierał się na powierzchni warto przed wsypaniem rozetrzeć go w dłoniach.
Kaczka
Pycha, wlasnie koncze gotowac po dwoch dniach. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się z jabłkami w barszczu, co one dają ? Iza
OdpowiedzUsuńSmak winny :) pyszności !!! polecam ten przepis - wypróbowany !:)
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne, przepraszam, że dopiero teraz, zabieganam ... :-)
UsuńMuszę kiedyś spróbować tak, bez okazji. Na tę Wigilię wolę jednak swój wypróbowany, to nie czas na eksperymenta ;-)
Pozdrawiam Świąteczno-Noworocznie :-))), Iza
PS. szkoda, że na wielu blogach nie ma opcji informowania o odpowiedzi lub możliwości obserwowania wątku
Do wywaru z buraków najlepiej dodać sok z kiszonych buraków. Jest to po pierwsze najlepsze zakwaszenie - lepsze niż cytryną, po drugie dodaje lepszego aromatu / szczególnie gdy buraki kiszone są z czosnkiem i ziołami/.
OdpowiedzUsuńBARDZO SMACZNY BARSZCZYK. ROBIŁAM KOLEJNY RAZ I ZAWSZE WYCHODZI :)
OdpowiedzUsuńMistrzostwo:-D pyszny i co wazne bez sztucznych torebek czy koncentratow. Polecam! Wychodzi duzy garnek ok. 4 litry barszczyku:-) dzis podam z krokiecikami a jutro wykorzystam do uszek.
OdpowiedzUsuńWłaśnie lepiej zrobić wcześniej wywar a nie czekać dzień czasu aż barszczyk nabierze smaku
OdpowiedzUsuńwspaniały będzie wywar z czosnku!!!
OdpowiedzUsuńWyszedł znakomity. Dziękuje.🎄
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Magdalena.
Barszcz z tego przepisu? Super,super, znakomity, przepyszny i ...... nie wiem już jak zachwalać. Po prostu pycha. W życiu już innego barszczu nie ugotuję tylko ten! Dzięki!
OdpowiedzUsuńBardzo dobry barszczyk, dużo daje to jabłko.Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń