poniedziałek, 22 października 2012

Sałatka z resztek czyli sposób na drób z zupy

Nie lubię gotowanego mięsa drobiowego. Wiem, że zdrowe, że lekkostrawne i w ogóle... ale nie dam rady. Nie mam pieska, którego mogłabym nim uraczyć, ale nie lubię też wyrzucać jedzenia. Dlatego zawsze wyławiam mięso po ugotowaniu tzw. smaku na zupę, studzę i oddzielam od kości, a następnie mrożę. Potem zawsze można wykorzystać je na krokiety, pierogi, do pasztetu lub ... na sałatkę :) Dziś przykład sałatki jaką skarmiłam ostatnio mojego faceta, przyznam, że połączenie przypadło do gustu także mi :)


Skład:

mięso pozostałe z zupy
5 jajek
5 plastrów ananasa
puszka kukurydzy
2-3 łyżki majonezu
przyprawa do kurczaka ewentualnie do gyrosa
1 łyżka oleju
pieprz, sól

Przygotowanie:

Mięso kroimy na drobne kawałki, posypujemy przyprawą do kurczaka oraz ewentualnie solą i obsmażamy chwilę na oleju. Ananasa i jajka kroimy w grubą kostkę, dosypujemy osączoną kukurydzę, posypujemy obficie pieprzem i dodajemy majonez. Ot i cała filozofia ! Sałatka dobrze smakuje solo jak i jako dodatek do kanapek, a my żyjemy w poczuciu, że jesteśmy oszczędni, gospodarni i nic się u nas nie marnuje :D

Kaczka

1 komentarz:

  1. też ciągle na nowo szukam sposobów na mięso z rosołu...
    sałatka świetna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...