wtorek, 30 października 2012

Coś dla miłośników gotowanej marchewki - Marchewka Na Jarzynkę :)

Wydaje mi się, że w kwestii gotowanej marchewki nie ma półśrodków. Albo ktoś ją kocha, albo nienawidzi.  Ja zdecydowanie zaliczam się do tych pierwszych, pod warunkiem, ze jest bez groszku. Wiem, że z groszkiem wygląda ładniej, ale ja wolę samą. Całe szczęście mój Misiek również za nią przepada, więc absolutnie nie muszę się ograniczać :) Przygotowanie jej jest szybki, proste i bardzo tanie, czyli tak jak studenci lubią najbardziej.

Skład:

1 kg marchwi
1 szklanka wody
1-2 kostki rosołowe.
1 łyżka mąki
1-2 łyżeczki cukru
szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Marchew obieramy, myjemy i kroimy w średniej grubości kostkę. Wodę doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczając w niej uprzednio 1- 2 kostki rosołowe. Na wrzątek wrzucamy pokrojoną marchewkę i gotujemy na wolnym ogniu . Z reguły trwa to ok. 20-30 minut, trzeba w trakcie próbować czy marchewka robi się już miękka. Pod koniec gotowania dodajemy cukier. Oczywiście podane proporcje przypraw są orientacyjne. Musicie po prostu doprawić ją do smaku. Do kubeczka odlewamy nieco sosu z marchewki i dodajemy płaską łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, aby mąka dobrze połączyła się z sosem i dodajemy do marchewki. Jeszcze chwilę gotujemy, a następnie zdejmujemy z palnika.

Ja lubię taką marchewkę nawet solo, jednak świetnie współgra z ryżem, kaszą i tradycyjnym kotletem lub pulpetem. Swojski, domowy obiadek.
Pycha !

Kaczka

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...