Potrzebujemy:
na ciasto:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oliwy
2,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
maliny lub inne owoce
na kruszonkę:
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
Jak działamy:
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier. Do puszystej masy wlewamy maślankę i oliwę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do ciasta. Masę wylewamy na blaszkę i układamy lub rozsypujemy owoce. Margarynę zagniatamy z cukrem i mąką. Powstałe grudki rozsypujemy na owocach.
Ale apetyczne ciasto :) Musi byc naprawdę dobre.
OdpowiedzUsuńMaliny teraz na fali, koniecznie muszę wypróbować z pewnością jest pyszne :) pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuń