sobota, 25 sierpnia 2012

Placek na maślance z kruszonką

Żeby lepiej podkreślić moją miłość do różu upiekłam ciasto w tej tonacji również. I w przeciwieństwie do Kaczki nie zeżarłam jeszcze całego więc jak ktoś się pospieszy to się jeszcze załapie :) Ciasto będzie z malinami, ale można je upiec z tym co akurat mamy pod ręką lub na co mamy ochotę.

Potrzebujemy:
na ciasto:
2 jajka 
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oliwy
2,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
maliny lub inne owoce
na kruszonkę:
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru

Jak działamy:
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier. Do puszystej masy wlewamy maślankę i oliwę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do ciasta. Masę wylewamy na blaszkę i układamy lub rozsypujemy owoce. Margarynę zagniatamy z cukrem i mąką. Powstałe grudki rozsypujemy na owocach.
Pieczemy ok. 40 min w 180oC.


2 komentarze:

  1. Ale apetyczne ciasto :) Musi byc naprawdę dobre.

    OdpowiedzUsuń
  2. Maliny teraz na fali, koniecznie muszę wypróbować z pewnością jest pyszne :) pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...