Skład:
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody najlepiej gazowanej
1 jajko
5-6 czubatych łyżek mąki
1 duże jabłko lub 2 małe
1 duża łyżka masła
2 łyżki cukru + trochę cukru do posypania ( może być w pudrze )
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy plasterki jabłka ( można tak jak na zdjęciu wyżej). Smażymy na niewielkim ogniu. W międzyczasie dorabiamy ciasto podobne do tego na naleśniki. Mleko dokładnie mieszamy z jajkiem i wodą, następnie dodajemy stopniowo mąkę i łączymy w jednolitą masę.
Jabłka posypujemy 2 łyżkami cukru, a następnie zalewamy przygotowaną masą. Aby góra szybciej się ścięła możemy przykryć pokrywką. Smażymy placek co jakiś czas sprawdzając jak wygląda jego spód. Gdy będzie już złocisty delikatnie składamy go na pół i jeszcze chwilę smażymy, aby środek dobrze się połączył.
Placek wykładamy na talerz i posypujemy cukrem dla dekoracji.
Gotowe !
Porcja wychodzi dość duża, więc warto z kimś się podzielić :)
Kaczka
Lubię wszystkie dania z jabłkami. Twój placek musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńi wygląda o wiele efektowniej niż tuzin placków ;-)
OdpowiedzUsuńPycha :D
OdpowiedzUsuńZapraszam na: http://szybkie-gotowanie.blog.pl
I na pewno zrobię...
OdpowiedzUsuńbo wiem, że polubię ten przepis :)
Na tym cieście ma niby wyjść? Ty kurwa trolu jebany!
OdpowiedzUsuń