sobota, 10 listopada 2012

Barszcz czerwony czysty - do krokietów, pierogów czy pasztecików

Nie bardzo lubię pisać przepisy na zupy ponieważ zwykłam robić je na oko. Pisanie bloga mobilizuje mnie jednak do bardziej uważnego odmierzania składników. Dzisiejsze danie tylko w wersji bez wywaru mięsnego większość z nas będzie spożywało już za nieco ponad miesiąc. Myślę, że do tego czasu naskrobię również przepis na postną wersję barszczu czerwonego. Na razie możemy jednak korzystać z bogatszej wersji, która fantastycznie komponuje się z dobrze znanymi krokietami, pierożkami czy pasztecikami.

Zdjęcia pochodzą z mojej studenckiej kuchni więc proszę o wyrozumiałość :D


Skład:

Na wywar buraczany:

ok. 1 kg buraków ćwikłowych 
2-3 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
3-4 kulki ziela angielskiego
pół łyżki soli
2-3 jabłka
2-3 ząbki czosnku
majeranek
wody tyle, aby była ok. 2 cm ponad burakami

Na wywar mięsny:

2 litry wody
1 duża drobiowa porcja rosołowa lub 2-3 małe
włoszczyzna ( 3-4 marchewki, 2-3 pietruszki, por, seler ?
1 cebulka
kilka ziaren pieprzu
2-3 kulki ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz i ewentualnie 1-2 kostki rosołowe do smaku

* Dodatkowo do zakwaszenia barszczu 1 cytryna i ok. 1-2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

Wywar buraczany najlepiej przygotować dzień wcześniej tak aby przez noc przeszedł smakiem i aby jak najwięcej mocy wydobyło się z buraków.
Buraki obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą na ok. 2 cm ponad powierzchnię buraków. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku oraz sól. Gotujemy aż buraki będę miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka oraz majeranek. Zestawiamy z gazu i pozostawiamy całość na noc.
Wywar mięsno-warzywny przygotowujemy tradycyjnie. Mięso wkładamy na dość ciepłą wodę, usuwamy szumowiny, aż płyn będzie klarowny, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku, opieczoną cebulkę oraz obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie usuwamy je z wywaru łącznie z mięsem i pozostałymi dodatkami ( można przecedzić ). Do wywaru mięsnego dodajemy przecedzony wywar buraczany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz zakwaszamy sokiem z jednej cytryny. Dosypujemy jeszcze odrobinę majeranku i gotowe :) 

Dobra rada:

Aby cały majeranek nie zbierał się na powierzchni warto przed wsypaniem rozetrzeć go w dłoniach. 

Kaczka

12 komentarzy:

  1. Pycha, wlasnie koncze gotowac po dwoch dniach. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie spotkałam się z jabłkami w barszczu, co one dają ? Iza

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak winny :) pyszności !!! polecam ten przepis - wypróbowany !:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne, przepraszam, że dopiero teraz, zabieganam ... :-)
      Muszę kiedyś spróbować tak, bez okazji. Na tę Wigilię wolę jednak swój wypróbowany, to nie czas na eksperymenta ;-)
      Pozdrawiam Świąteczno-Noworocznie :-))), Iza
      PS. szkoda, że na wielu blogach nie ma opcji informowania o odpowiedzi lub możliwości obserwowania wątku

      Usuń
  4. Do wywaru z buraków najlepiej dodać sok z kiszonych buraków. Jest to po pierwsze najlepsze zakwaszenie - lepsze niż cytryną, po drugie dodaje lepszego aromatu / szczególnie gdy buraki kiszone są z czosnkiem i ziołami/.

    OdpowiedzUsuń
  5. BARDZO SMACZNY BARSZCZYK. ROBIŁAM KOLEJNY RAZ I ZAWSZE WYCHODZI :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mistrzostwo:-D pyszny i co wazne bez sztucznych torebek czy koncentratow. Polecam! Wychodzi duzy garnek ok. 4 litry barszczyku:-) dzis podam z krokiecikami a jutro wykorzystam do uszek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie lepiej zrobić wcześniej wywar a nie czekać dzień czasu aż barszczyk nabierze smaku

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniały będzie wywar z czosnku!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszedł znakomity. Dziękuje.🎄
    Pozdrawiam Magdalena.

    OdpowiedzUsuń
  10. Barszcz z tego przepisu? Super,super, znakomity, przepyszny i ...... nie wiem już jak zachwalać. Po prostu pycha. W życiu już innego barszczu nie ugotuję tylko ten! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dobry barszczyk, dużo daje to jabłko.Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...