sobota, 10 listopada 2012

Barszcz czerwony czysty - do krokietów, pierogów czy pasztecików

Nie bardzo lubię pisać przepisy na zupy ponieważ zwykłam robić je na oko. Pisanie bloga mobilizuje mnie jednak do bardziej uważnego odmierzania składników. Dzisiejsze danie tylko w wersji bez wywaru mięsnego większość z nas będzie spożywało już za nieco ponad miesiąc. Myślę, że do tego czasu naskrobię również przepis na postną wersję barszczu czerwonego. Na razie możemy jednak korzystać z bogatszej wersji, która fantastycznie komponuje się z dobrze znanymi krokietami, pierożkami czy pasztecikami.

Zdjęcia pochodzą z mojej studenckiej kuchni więc proszę o wyrozumiałość :D


Skład:

Na wywar buraczany:

ok. 1 kg buraków ćwikłowych 
2-3 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
3-4 kulki ziela angielskiego
pół łyżki soli
2-3 jabłka
2-3 ząbki czosnku
majeranek
wody tyle, aby była ok. 2 cm ponad burakami

Na wywar mięsny:

2 litry wody
1 duża drobiowa porcja rosołowa lub 2-3 małe
włoszczyzna ( 3-4 marchewki, 2-3 pietruszki, por, seler ?
1 cebulka
kilka ziaren pieprzu
2-3 kulki ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz i ewentualnie 1-2 kostki rosołowe do smaku

* Dodatkowo do zakwaszenia barszczu 1 cytryna i ok. 1-2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

Wywar buraczany najlepiej przygotować dzień wcześniej tak aby przez noc przeszedł smakiem i aby jak najwięcej mocy wydobyło się z buraków.
Buraki obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą na ok. 2 cm ponad powierzchnię buraków. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku oraz sól. Gotujemy aż buraki będę miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka oraz majeranek. Zestawiamy z gazu i pozostawiamy całość na noc.
Wywar mięsno-warzywny przygotowujemy tradycyjnie. Mięso wkładamy na dość ciepłą wodę, usuwamy szumowiny, aż płyn będzie klarowny, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku, opieczoną cebulkę oraz obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie usuwamy je z wywaru łącznie z mięsem i pozostałymi dodatkami ( można przecedzić ). Do wywaru mięsnego dodajemy przecedzony wywar buraczany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz zakwaszamy sokiem z jednej cytryny. Dosypujemy jeszcze odrobinę majeranku i gotowe :) 

Dobra rada:

Aby cały majeranek nie zbierał się na powierzchni warto przed wsypaniem rozetrzeć go w dłoniach. 

Kaczka

14 komentarzy:

  1. Pycha, wlasnie koncze gotowac po dwoch dniach. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie spotkałam się z jabłkami w barszczu, co one dają ? Iza

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak winny :) pyszności !!! polecam ten przepis - wypróbowany !:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne, przepraszam, że dopiero teraz, zabieganam ... :-)
      Muszę kiedyś spróbować tak, bez okazji. Na tę Wigilię wolę jednak swój wypróbowany, to nie czas na eksperymenta ;-)
      Pozdrawiam Świąteczno-Noworocznie :-))), Iza
      PS. szkoda, że na wielu blogach nie ma opcji informowania o odpowiedzi lub możliwości obserwowania wątku

      Usuń
  4. Do wywaru z buraków najlepiej dodać sok z kiszonych buraków. Jest to po pierwsze najlepsze zakwaszenie - lepsze niż cytryną, po drugie dodaje lepszego aromatu / szczególnie gdy buraki kiszone są z czosnkiem i ziołami/.

    OdpowiedzUsuń
  5. BARDZO SMACZNY BARSZCZYK. ROBIŁAM KOLEJNY RAZ I ZAWSZE WYCHODZI :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mistrzostwo:-D pyszny i co wazne bez sztucznych torebek czy koncentratow. Polecam! Wychodzi duzy garnek ok. 4 litry barszczyku:-) dzis podam z krokiecikami a jutro wykorzystam do uszek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie lepiej zrobić wcześniej wywar a nie czekać dzień czasu aż barszczyk nabierze smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć przyjacielu,
      ja robię wywar z pizzy :*

      Usuń
  8. Uwielbiam wszelkie rodzaje barszczu i sądzę że ten przepis jest także bardzo dobry. Aby był smaczny bardzo ważne jest aby nie było przewodnione tylko intensywny smak. Także tego typu zupa jest zdrowa więc warto ją przyrządzać. Sama robię według takiej receptury http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-barszcz-czerwony/ tylko że dodatki jak najbardziej można modyfikować w zależności od upodobań. Dziękuję za wpis i go także postaram się wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniały będzie wywar z czosnku!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszedł znakomity. Dziękuje.🎄
    Pozdrawiam Magdalena.

    OdpowiedzUsuń
  11. Barszcz z tego przepisu? Super,super, znakomity, przepyszny i ...... nie wiem już jak zachwalać. Po prostu pycha. W życiu już innego barszczu nie ugotuję tylko ten! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dobry barszczyk, dużo daje to jabłko.Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...