Skład:
1 brokuł
3 jajka ugotowane na twardo
4 pomidory (mogą być różnokolorowe)
szczypiorek
sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
3 ząbki czosnku
sół, pieprz
Przygotowanie:
Brokuła wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 7 min. W tym miejscu mam ogromną prośbę. Ratujmy brokuła!!! Nie gotujmy go po 15,20,30 min aż się zrobi z niego miękka ciapa. 7 min w zupełności wystarczy, czasem pewnie nawet 5, a 10 min to już absolutne maksimum. Brokuł po ugotowaniu ma zachować swój kształt i nie rozpadać się przy nabieraniu widelcem. Przepraszam za tą dygresję, ale musiałam - po prostu musiałam to wykrzyczeć z siebie bo już nie raz widziałam BROKUŁOWĄ MASAKRĘ.
Wracając do tematu, to po ugotowaniu brokuła rozdzielamy go na różyczki, pomidory i jajka kroimy na ósemki. Warzywa układamy w naczyniu, polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zając
Też tę sałatkę robię czesto i jest pyszna
OdpowiedzUsuńjadam ją u teściowej, dzięki za przypomnienie! :)))
OdpowiedzUsuńbo akurat dzisiaj kupiłam brokułka i zastanawiałam się co z nim zrobić... :)
Nie ma sprawy :) Ja ją lubię właśnie do grilla albo tak po prostu, na kolację :)
UsuńRobię podobną, ale zamiast brokułu dodaję kalafior :)
OdpowiedzUsuńZ kalafiorem też robię, ale wolę brokuła. Ładniej wygląda :D
UsuńNooo, w końcu htóś, hto rozumie potęgę zagrychy! ;)
OdpowiedzUsuń