poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Sałatka Caprese na sposób polsko - włoski

Kto powiedział, że zawsze trzeba stosować się do oryginalnego przepisu ? Ja przyznam szczerze, zawsze muszę coś zmodyfikować, wtedy czuję, że potrawa jest bardziej moja :D Nie inaczej jest z popularną, włoską sałatką caprese. Pomidory bez cebuli jadam tylko w wyjątkowych przypadkach, dlatego moje caprese musi ją zawierać. Widoczny na zdjęciu sposób ułożenia też bardziej do mnie przemawia. Gwarantuję, że ta sałatka w formie przystawki zdobędzie żarłoczne serca ( a w zasadzie żołądki ) nie tylko na domowym grillu, ale również na wystawnym przyjęciu.

Składniki:

1 kulka sera typu mozzarella ( 125 g po odsączeniu zalewy )
1 duży lub 2 średnie pomidory
pół małej cebuli
kilka oliwek ( najlepiej czarnych )
kilka listków świeżej bazylii ( spokojnie można zastąpić ją suszoną bądź oregano )
oliwa z oliwek ( równie dobrze możemy użyć oleju rzepakowego bądź z pestek winogron, za którym osobiście szczególnie przepadam )
ocet winny lub balsamiczny
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pomidora kroimy w grube plastry i układamy na talerzu. Mozzarellę również kroimy w plastry i układamy na pomidorach. Dekorujemy listkami bazylii, pokrojonymi oliwkami i cebulą pokrojoną w piórka. Posypujemy solą i pieprzem, według uznania. A następnie polewamy niewielką ilością oliwy i skrapiamy octem 9 te składniki również według własnego upodobania ). 

Voilà ot i cały sekret ! Sałatkę robi się w niespełna 10 minut. Na przyjęcia radziłabym jednak nie solić, gdyż pod wpływem soli, składniki sałatki rozmiękną i staną się nieapetyczne - wodnista ciapa raczej furory nie zrobi.

Kaczka

5 komentarzy:

  1. pomidory i mozzarella - pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że tego oleju z pesteg winogron jeszcze nie próbowałam - jestem przywiązana do oleju rzepakowego odkąd dowiedziałam się, że jest nazdrowszym z olejów pełnym omega-3 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodatkowo cenię olej rzepakowy za to, że jest chyba jedynym olejem, który dobrze znosi wysoką temperaturę np. przy smażeniu bez wydzielania szkodliwych związków :)

      Usuń
  3. spróbujcie zrobić z czarnymi pomidorami. flaga wtedy bardziej niemiecka, ale smak. omniomniom

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...