niedziela, 19 sierpnia 2012

Zapiekanka ziemniaczana

Niezbyt wyszukany pomysł na obiad. Danie proste i tanie, w zasadzie dla każdego. Przygotowanie to żadna filozofia, tylko potrzeba odrobinę czasu żeby wszystko się elegancko upiekło. Zapiekanki się nie ogląda, zapiekankę się je, więc fotorelacja dziś nie będzie zbyt bogata.

Potrzebujemy:
1 kg ziemniaków
200 ml śmietany
100 ml wody
pół pętka, czyli 1 laska kiełbasy (nie mam pojęcia ile to waży)
1 duża cebula
30 dag sera żółtego
sól, zioła prowansalskie, majeranek i wszelkie inne na jakie macie ochotę
3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki trzeba pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5cm i część z nich ułożyć mniej lub bardziej elegancko na spodzie naczynia żaroodpornego maźniętego łyżką oleju. Kiełbaskę i cebulę kroimy drobno na miarę naszych możliwości i podsmażamy na pozostałych 2 łyżkach oleju. Wykładamy na ziemniaki. Na wierzch układamy pozostałe ziemniaki i przykrywamy je startym serem. Śmietanę trzeba umieszać z wodą i przyprawami, całość zalać przygotowaną miksturą.
Piec trzeba tak długo aż się upiecze, czyli ziemniaki będą miękkie. Ja w piekarniku gazowym, bez termometru piekłam 30 min pod przykryciem plus 15 min bez przykrycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...