piątek, 17 sierpnia 2012

Kanapeczki do piweczka

Piwko lubimy rzecz jasna, a do piwka dobrze jest coś przekąsić. Najchętniej chipsiki, bo ja osobiście to ze wszystkich słodyczy chipsy lubię najbardziej, ale czasem jak natchnienie człowieka najdzie to można popisać się przed znajomymi czymś ciekawszym. Tak oto powstały kanapeczki na krakersach. Jakość zdjęć jest niezbyt szałowa, ale lepszego sprzętu pod ręką nie było, więc musi być jak jest.

Będziemy potrzebowali:
1 opakowanie krakersów (można więcej jak się spodziewamy większej lub bardziej żartej ekipy, ale w moim lokalnym sklepiku tylko tyle było, więc tyle wystarczyć nam musiało)
I rodzaj
ze 2 łyżki serka kanapkowego śmietankowego 
pomidor (lub kilka koktajlowych pomidorków)
trochę liści świeżej bazylii
II rodzaj
ze 2 łyżki serka kanapkowego chrzanowego (oczywiście jak ktoś nie ma to może być ten śmietankowy co wyżej, ale ja miałam więc zaszalałam
ok 50 g łososia
kawałeczek żółtej papryki





III rodzaj
3 jajka ugotowane na twardo
trochę szczypiorku
łyżka majonezu
ogórek małosolny/kiszony
sól, pieprz

 Do tego wszystkiego przydałby się nóż, może być tępy nawet i jakaś łyżka czy widelec.


Przygotowanie:
Dwa pierwsze rodzaje zrobić tak jak na zdjęciu widać, tzn. posmarować serkiem krakersy i ułożyć artystycznie resztę pokrojonych składników.
Trzeci rodzaj to wyższa szkoła jazdy, bo  trzeba jajka ugotować na twardo, najlepiej jeszcze ciepłe rozmiażdżyć widelcem. Potem posiekać to zielone w ilości wedle uznania, do ostudzonych jajek dodać łyżkę  majonezu i ten posiekany, posolić, popieprzyć i przez okno wypieprz... No może bez tego ostatniego. Doprawić, posmarować krakersiki i udekorować kiszoniakiem.

Dobre rady:
Żeby kanapeczki dobrze smakowały trzeba je popijać piwem. Koniecznie zimnym! Poniżej ilustracja jak prawidłowo chłodzić piwo :)


Zając


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...