Potrzebujemy:
1 dużą polędwiczkę
lubczyk
majeranek,
sól,
pieprz,
2 ząbki czosnku
3 szklanki kurek (wagi nie posiadam, więc pomyślałam, że miara szklankowa będzie ok)
1 cebula
4 łyżki śmietany
olej do smażenia
Działamy:
Polędwiczkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Ja swoją przekroiłam na pół, bo mi tak było wygodniej. Odstawiamy na tak długo jak możemy (najlepiej 2-3 h). Następnie obsmażamy polędwiczkę ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 min w 200oC, najlepiej jest kontrolować polędwiczkę podczas pieczenia - nie wolno jej wysuszyć bo będzie twarda i niesmaczna (wiem, bo przerabiałam ten motyw).
Teraz sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz