środa, 13 lutego 2013

Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem, w rozmarynie

Też czasem macie tak, że 24h to zdecydowanie za mało jak na jeden dzień? Ja ostatnio swój własny grafik układam w Excelu wpisując najpierw wydarzenia, które muszą odbyć się w określonym dniu i określonej godzinie, a potem dopasowuję całą resztę.  Nie wiem czy tak właśnie wygląda dorosłość, ale przestaje mi się to podobać. Jeszcze niedawno wystarczała mi moja nienajlepsza pamieć, a teraz nie jestem w stanie ogarnąć najbliższego tygodnia w głowie i bez tabeli się nie obędzie. A zapowiada się tylko gorzej... No dobra, koniec marudzenia. Na obiad (może być walentynkowy) proponuję polędwiczki z jabłkiem w rozmarynie! Jeśli Wam przypomina to propozycję dania pewnej znanej firmy to jesteście na dobrym tropie. Tak, danie jest mocno inspirowane gotową mieszanką przypraw chociaż zrezygnowałam z szałwi :)


Skład:
1 polędwiczka wieprzowa
1 jabłko
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
kieliszek białego wina
200 ml śmietany 18%
sól, pieprz
mąka
olej do smażenia

Wykonanie:
Polędwiczki kroimy w plastry, delikatnie rozklepujemy, najlepiej ręką i obtaczamy w mieszance mąki, papryki, soli i pieprzu. Obsmażamy ok. 3 minuty z każdej strony i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekany czosnek. Dodajemy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na ćwiartki lub ósemki jabłko. Po 5 minutach wlewamy wino, dodajemy pozostałe przyprawy oraz śmietanę. Do sosu ponownie wrzucamy polędwiczki i dusimy całość aż mięso będzie miękkie.


Zając

3 komentarze:

  1. Hehehe przy środzie popielcowej w sam raz :D Nie masz litości ciotka :P

    OdpowiedzUsuń
  2. polędwiczki to jest to - polecam grillowane http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/poledwiczki-wieprzowe-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...