poniedziałek, 26 listopada 2012

Szynka pieczona z warzywami

O! To jest dobry pomysł na danie, które robi się samo w momencie, gdy my się wypiękniamy. Można przygotować sobie wcześniej, a później wstawić tylko do piekarnika i iść malować paznokcie czy robić makijaż. Jest mięsko, jest warzywko, no może jeszcze jakiś sosik by się przydał. Ja poleciałam gotowym sosem włoskim, ale na pewno i czosnkowy i jaki tam lubicie, by się nadał. Na zdjęciach go nie ma, bo wylaniem sosu z pojemniczka nie ma co się chwalić.
Skład:
kawał wieprzka (np. 0,5 kg szynki)
4 ziemniaki
2 marchewki
kawałek pora
ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku, a może nawet 2
1-2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju

Wykonanie:
Mięsko nacieramy majerankiem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Miło by było, gdyby w tej marynacie mogło chociaż trochę postać. Warzywa obieramy, a następnie kroimy jak nam się podoba. U mnie ziemniaki w ósemki, marchewka i por w plasterki. Z tymianku i oleju przygotowujemy marynatę i polewamy warzywa. Mięso kładziemy na środku naczynia żaroodpornego, dookoła układamy warzywa. Pieczemy około godzinę w 200C pod przykryciem. 


Zając

4 komentarze:

  1. Zając - Ty się pięknisz ? Szacun ciotka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No przeca paznokcie czasem maluje, nie? Poza tym wiem, że taka ładna sama z siebie jestem, że nie muszę ton tapety nakładać :D

      Usuń
  2. Zdrowe,smaczne i mało kaloryczne danie z jarzynami,uwielbiam szynkę pieczoną,u mnie taka będzie jutro bo w lidlu promocja na mięsko:)skorzystam z tego fajnego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. zapraszam do zabawy:
    http://old-white-table.blogspot.com/2012/11/o-wyroznieniu-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...