Strony

piątek, 21 grudnia 2012

Idealny lukier do dekorowania ciasteczek

Tak jak zapowiadałam wczoraj, dziś przyszedł czas na lukrowanie pierniczków. Miałam podobno kiedyś talent plastyczny, ale niestety sprzęt mi dziś szwankował ( jakkolwiek by to nie zabrzmiało ) i niestety nie wyglądają do końca tak jakbym tego chciała, ale i tak wylądują na choince :P
Lukier z proponowanego przeze mnie przepisu dość szybko twardnieje i nie spływa nawet w ciepłym pomieszczeniu, a dodatkowo jest śnieżnobiały i nie prześwituje. Czego chcieć więcej ? :D


Skład:

może to śmiesznie zabrzmi, ale wystarczy pół białka jaja ( albo jedno tylko z malutkiego jajka )
pół szklanki cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Białko wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy powoli dodając cukier oraz kilka kropel soku z cytryny. Gdy składniki dokładnie się połączą, przelewamy do szprycy lub innego aparaciku służącego do dekorowania ( może być nawet zwykła, foliowa torebka, której odetniemy róg. Tak przygotowaną masą dekorujemy ciastka.
Lukier pełną twardość uzyskuje po ok. 1 godzinie.

Prawda, że proste ? :)

Kaczka

1 komentarz: